Auton akunvaihto

Auton akun vaihtaminen itse onnistuu vanhemmissa ajoneuvoissa, joissa akku on helppopääsyisellä paikalla. Autosi käyttöohjeesta saattaa myös löytyä tietoa akun vaihtamisesta. Ensiksi tulee poistaa akun päältä muovisuoja ja napojen päältä niiden suojat, mikäli sellaiset niiden päällä on. Akku on yleensä kiinni autossa joko pannalla päältään tai kiinnitysmekanismilla pohjastaan. Näiden askelten jälkeen irrotetaan (-) kaapeli (muista irrottaa aina ensin (-) kaapeli). Tämän jälkeen voit irrottaa (+) kaapelin. Poista vanha akku paikaltaan, puhdista alusta ja tarkista akkukenkien kunto. Nosta uusi akku paikalleen ja kytke ensin (+) kaapeli. Tämän jälkeen voit kytkeä (-) kaapelin. Muista varoa kiristämästä liikaa ja katso, ettei akku pääsee liikkumaan paikallaan. Voit myös suojata navat suoja-aineella. Laita lopuksi muoviset suojaosat takaisin paikalleen ja hävitä vanha akku asianmukaisesti. Akun vaihdon yhteydessä kuitenkin esimerkiksi auton radio, kello ja muut sähkötoimiset automaattitoiminnot tulee säätää uudestaan.

Uusien autojen akunvaihto kannattaa suorittaa ammattilaisella

Nykyaikaisissa autoissa akun vaihtaminen ei ole enää yhtä yksinkertaista kuin ennen. Tämä johtuu loogisesti autojen elektroniikan nopeasta kehityksestä. Akunvaihdon yhteydessä auton tietokone tulee nimittäin päivittää ja syöttää uuden akun tiedot. Nykyiset autot eivät saisi myöskään akunvaihdon yhteydessä jäädä ilman sähkövirtaa, sillä tämä saattaa nollata auton järjestelmät. Auton akun vaihtaminen liikkeessä on onneksi suhteellisen nopea toimenpide. Autamme myös mielellämme prosessissa alusta loppuun; oikean akun valinnasta asentamiseen ja vanhan akun hävityksestä huolehtimiseen.

Milloin kannattaa vaihtaa auton akku?

Kuten ylempänä mainitsimme, nykyautot käyttävät ja kuluttavat huomattavasti enemmän virtaa. Esimerkiksi yleistynyt Start-Stop-järjestelmä on melko raskas akulle, sillä vaikka auton moottori sammuu, jäävät auton sähkölaitteet päälle. Muutenkin monet moderneista sähkötoiminnoista (esim. penkin- ja tuulilasin lämmitys) vievät reippaasti sähköä. Koska monien mainittujen toimintojen käyttö painottuu talviaikaan, akut tapaavat yleisesti joko hyytyä täysin tai tyhjentyä talviaikaan. Meillä Vaasassa myös lyhyet etäisyydet johtavat lyhyisiin ajomatkoihin, jotka puolestaan vaikuttavat akun latautumiseen. Tähän ongelmaan kannattaa varautua hankkimalla akkulaturi. Toisin sanoen, talveen voi olla järkevää varautua uudella akulla, mutta toisaalta talven jälkeenkin voi olla viisasta miettiä akun päivittämistä esimerkiksi määräaikaishuoltojen yhteydessä.

Varaa aika huoltoon

Syötä autosi rekisterinumero ja varaa sinulle sopivin huoltoaika.

Syötä rekisterinumero
Huollon varaus